Jan Swerts doolt 's nachts wel vaker op kerkhoven rond. Hij houdt van de stilte die er hangt, van de herinneringen die er boven de zerken zweven - voor elke bezoeker andere, en van de confrontatie met de eindigheid.

Met Oud Zeer probeert Jan Swert het slaan en zalven van het kerkhof te verklanken. Aan de ene kant de talloze verhalen van pijn achter de sierlijke zerken en de menselijke worsteling met vergankelijkheid. Aan de andere kant de prachtige onthechting en onthaasting die zo’n plek kan bieden. Nergens vind je een meer efficiënte detox voor het teveel aan lawaai, stress en ego dat zo eigen is aan de moderne tijd. 

In zijn typische mix van singer-songwriter en klassiek herinnert Swerts de luisteraar aan het troostende feit dat we er weldra nooit meer zullen zijn. 

Nimmermeer…

EXTRA! Illuminine zal het voorprogramma van Jan Swerts verzorgen.
De 31-jarige gitarist Kevin Imbrechts verkent met Illuminine het grensgebied tussen hedendaags klassiek, ambient en elektronica. Denk aan Ólafur Arnalds, maar dan op gitaar, of alle groepsleden van Sigur Rós samengeduwd in één weemoedige mens. Meer dan een gitaar en een tapemachine gebruikt de componist niet op zijn vierde album ‘Baptism of Solitude’, dat werd opgenomen in de beslotenheid van zijn slaapkamer. De uitkomst bedwelmt: 13 mijmerende gitaarcomposities die melancholisch maar nooit melodramatisch klinken. 


Na Jan Swerts' vorige platen WegAnatomie van de melancholie en Schaduwland voelt dit voor hem als een logische volgende stap aan. Het idee om een 'kerkhofplaat' te maken – met daarop muziek voor dode momenten - spookt al jaren door zijn hoofd. De tien nummers op Oud Zeer zijn stuk voor stuk vernoemd zijn naar grafschriften die Swerts de afgelopen jaren op begraafplaatsen las. Van opener 'Deze kille grond' over ‘Het ongekend nadezen’ tot afsluiter 'Alles vergaat, alles verdwijnt'. 

Muzikaal is Oud Zeer een stuk kaler en uitgebeend dan zijn vorige albums. Piano, stem, hier en daar wat gitaar of strijkers. Deze keer liet hij zich vooral inspireren door The Raven van Edgar Allen Poe (‘Nimmermeer’) en Hejira van Joni Mitchell, een van zijn lievelingsplaten.

 

Jan Swerts: piano & zang
Beatrijs De Klerck: viool
Sam Faes: cello
Kevin Imbrechts: gitaar
Gianni Marzo: gitaar


Jan Swerts Live at AB - Ancienne Belgique

Luister naar Jan Swerts

Luister naar Illuminine - Baptism of solitude

DELEN:

Data

  • 24/02
    2022
    20:00
    Locatie: De Kaekelaar