Zoek in de site

Maak je het gemakkelijk en zoek in de site.

Rondleiding Jiko-Ji

Een kennismaking met het Shin-boeddhisme

Prijs

  • basisprijs:€14.00
  • kansentarief:€2.80
  • vriendenpas '24-'25:€12.00

Waar

Op locatie


België

Praktisch

Carpool match!
Heb je of zoek je nog een plekje om samen te rijden? Maak gebruik van de carpool match. Dat is beter voor het milieu én een pak gezelliger!

 

Drankje inbegrepen in de prijs

duur: ca 2u

www.jikoji.be
 

Reserveren verplicht!

Open ruilbox
Heb je tickets over of ben je nog op zoek naar tickets?
Neem dan een kijkje in onze ruilbox.

Maak kennis met het Shin-boeddhisme, het traditionele ‘Reine Land’- boeddhisme uit Japan.

 

Jiko-Ji, de ‘Tempel van het Licht van Mededogen’, is een van de oudste boeddhistische tempels van België. Hij werd in 1979 te Antwerpen opgericht door Shitoku Adriaan Peel en is sinds 2023 gehuisvest in Schoten.
 

Tijdens het bezoek geeft een gids uitleg over het Japanse boeddhisme, de tempel zelf, de voorwerpen die op het altaar staan.en over het speciaal voor Jiko-Ji gemaakte Amida-Boeddhabeeld door meester-beeldhouwer Eri Kokei. Je krijgt een inzicht in de gebruiken van deze bijzondere Japanse leerschool en volgt die ook tijdens het bezoek. Zo zal je gevraagd worden om uit eerbied je schoenen uit te doen voor je de tempel betreedt.

Jōdo-Shinshū betekent letterlijk de 'Ware School van het Reine Land' en werd gesticht door Shinran Shōnin (1173-1262). Ook nu nog is dit één van de belangrijkste stromingen in het Japanse boeddhisme. Jiko-Ji is de eerste tempel van deze strekking in Europa.

 

Traditioneel gaat de 'Ware School van het Reine Land' ervan uit dat de huidige mens moeilijk op eigen kracht, de opheffing van lijden - streefdoel van elke boeddhist - bereiken kan. Om die reden benadrukt deze school vooral het ontwikkelen van vertrouwen in de wijsheid en het mededogen van Boeddha Amitabha / Amida. Eerder dan het individueel streven op eigen initiatief, bijvoorbeeld in de vorm van een rigoureuze beoefening van meditatie.